فروشگاه هوشمند
استفاده از اینترنت اشیا در فروشگاه هوشمند نهتنها باعث سادهسازی خواهد شد، بلکه اطلاعاتی را در اختیار مدیران خواهد گذاشت که باعث بهینهسازی در انبارداری، فروش و مدیریت مشتریمداری میشود و در نتیجه این بهینهسازی منجر به سوددهی بیشتر خواهد شد. ارزش واقعی اینترنت اشیای سازمانی در دادهها، خلاصه میشود با پیشرفتها و گسترش عظیمی که در پردازش و تحلیل انبوه دادهها در حال شکلگیری است. دیدگاه و افقی که از مجموعهدادههای نشاءت گرفته از اینترنت اشیا وجود دارد، برای تصمیمگیرندگان سازمانها ارزش خواهد شد. این اطلاعات در حال حاضر توسط شرکتهای تأسیساتی مورداستفاده قرار گرفته و از آنها برای مدیریت منابع جهت بهینهسازی هزینه در مقابل سود بهکارگیری میشود. استراتژیهای مدیریت انبار باید بهگونهای باشند که مشتری خواهان آن محصولات است؛ مشتریان به شما نمیگویند چطور باید محصولاتتان را مدیریت کنید. درحالیکه ترجیحات مصرفی و رفتار خرید مشتریان درباره نوع موجودی که باید در انبارتان نگهداری کنید و نحوه ارسال آن، شما را از این مسئله آگاه خواهد کرد. نحوه بارگیری سریع محصولات، عدم وجود خطاهای عملیاتی و نداشتن تأخیر به هنگام ارسال سفارشهای مشتریان از جمله مهمترین خواستههای مشتریان است که میبایست به آنها پرداخت.
بهاینترتیب دستیابی به اطلاعات بازار میتواند میلیونها نه بلکه دهها میلیارد ارزشافزوده برای تولیدکنندگان به همراه داشته باشد. در این بخش اینترنت اشیا با استفاده از فناوریهای نوین مثل تشخیص چهره این امکان را برای تولیدکنندگان فراهم میکند تا بتوانند ذائقه، سبک زندگی، اخلاق و روحیات مشتریان را قبل از تولید در اختیار داشته باشند و متناسب با آن وارد بازار شوند. این فناوری در فروشگاههای زنجیرهای بزرگ اکنون به کار گرفته میشود که اتفاقاً نتیجه بسیار مناسبی هم به همراه داشته است. در این شیوه قطعاً فروشگاهها متناسب با ذائقه، سلیقه، سبک زندگی و … میتوانند قفسهها را بهگونهای طراحی کنند که خریداران در کوتاهترین زمان ممکن بهترین گزینه مورد نیازشان را با قیمتی مناسب تهیه کنند تا با تجربهای عالی از خرید باز هم به همان فروشگاه سر بزنند و مشتری وفادار آن فروشگاه باشند.
مهمترین دغدغههای تولیدکنندگان و شرکتهای خدماتی تبلیغات هدفمند و دقیق است. نیازی که میتواند سرنوشت یک سرمایهگذاری را تعیین کند و آن را به قلههای موفقیت برساند. اینترنت اشیا برای شرکتهای خدماتی امکاناتی فراهم میکند تا سابقه دقیقی از خریدها و دریافت خدمات مشتریان را در اختیار داشته باشند و دقیقاً بر اساس سبک زندگی آنها یا سلیقه خریدشان تبلیغات هدفمندی را منتشر کنند. بهعنوانمثال اگر خانوادهای در منطقهای هر هفته چهار بسته دستمال کاغذی با یک برند خاص از یک فروشگاه خاص خریداری میکند، در واقع هر بار با پرداخت فاکتور فروشگاه از خود ردپایی بهجای گذاشته که شرکتهای تبلیغاتی میتوانند با استفاده از آن در هفته سوم یا حتی صبح روز موعود تبلیغات همان دستمال کاغذی را با تخفیف ویژه برای مشتری ارسال کنند. این شیوه در میان شرکتهای تبلیغاتی به «انگشتنگاری مشتری» معروف شده است.
“فروشگاه هوشمند”

سیستم اطفا حریق
در سیستم آدرسپذیر اطفا حریق در صورت تشخیص دود و حرارت آدرس دقیق محل مذکور را نمایش میدهد. و عملگرهای اطفاحریق فعال میشوند.

اتصال به سبد خرید
اینترنت اشیا برای شرکتهای خدماتی امکاناتی فراهم میکند تا سابقه دقیقی از خریدها و دریافت خدمات مشتریان را در اختیار داشته باشند .

قفسههای هوشمند
قفسة های هوشمند، به سنسورهای تشخیص وزن، تگهای RFID و چشمیهایی برای شناسایی محصولات، مجهز است.

حمل بار هوشمند
حسگرها میتوانند شرایط حمل کالا (دما، رطوبت، فشار) را کنترل کرده و در صورت وجود انحراف از استاندارد، به رانندگان یا مدیران هشدار دهند.

روشنایی هوشمند
با استفاده از سنسورهای شناسایی حضور افراد میتوان تشخیص داد که در لحظه چند نفر در یک مکان حضور دارند و بر اساس آن میزان نور سالن تنظیم شود.

انبارداری هوشمند
دستگاهها به طور خودکار موارد ورود و خروج از انبار را کنترل میکنند و در صورت نیاز (نوع محصول، اندازه، تاریخ انقضا) آنها را طبقهبندی میکنند.
حسگرهای اینترنت اشیا و برچسبهای RFID نصب شده در انبارها، نحوه چیدمان موجودی را تغییر میدهد. دستگاهها به طور خودکار موارد ورود و خروج از انبار را کنترل میکنند و در صورت نیاز (نوع محصول، رنگ، اندازه، تاریخ انقضا) آنها را طبقهبندی میکنند. حسگرها با مشخصکردن فضاهای آزاد در قفسهها، به طور خودكار فرآیند پذیرش و تخصیص و جابهجایی كالاها را در یك انبار یاری میكنند. در صورت موجود بودن محصولات در انبار در زمان واقعی اطلاعات بهروز میشوند و حسگرها اطلاعات جمعآوری شده را به سیستم پلتفرم ابری اینترنت اشیا ارسال میکنند، به این معنی که صاحبان مشاغل میتوانند بهراحتی مقادیر را کنترل کنند و مشتریان میتوانند فقط موارد موجود را سفارش دهند.حسگرهای اینترنت اشیا شرایط محیطی مانند درجه حرارت برای محصولات فاسدشدنی یا سطح لرزش را برای موارد شکننده کنترل میکنند و در صورت لزوم هشدارهای فوری ارسال میکنند، بنابراین از فساد یا آسیب آنها جلوگیری میکنند.
قفسههای هوشمند نوآوری بزرگی در اینترنت اشیا برای صنعت خردهفروشی است که هدف آن جلوگیری از کمبود یا اضافه فروشی محصولات است. حسگرهای ویژه تعداد محصولات موجود در قفسههای سهام را کنترل میکنند، سطح فروش را تجزیهوتحلیل میکنند و در صورت نیاز سفارشات خودکار را انجام میدهند و تمامی این موارد بدون دخالت انسان است. شناسایی سریع کالاهای فاسد شده یا در آستانه فساد، اطلاعرسانی سریع در مورد قفسههای خالی شده و پخش پیام هشدار بر روی گوشی هوشمند کارکنان هر بخش از جمله مزایای سیستم مذکور است. قفسههای هوشمند به شما اطلاع میدهند که کدام اقلام در حال اتمام هستند یا کدام اقلام بهاشتباه در قفسههای دیگری قرار گرفتهاند، در نتیجه فرایند کنترل موجودی شما را مقرونبهصرفه و دقیقتر میکند. علاوه بر این، هر برچسب RFID به یک خوانشگر متصل است، بنابراین قفسههای هوشمند قادر به تشخیص سرقت در فروشگاه هستند و این امر در هزینه پرسنل امنیتی و دوربینها صرفهجویی میکند.
در این حوزه میتوان به اپلیکیشنهای پیشنهادی اشاره کرد که محصولات را به طور سفارشی برای مشتریان ارائه میدهد. درحالیکه مشتری در راهروی فروشگاه قدم میزند و اپلیکیشن خود را بازکرده است، حسگرها به شناسایی او و محصولات موردعلاقة او میپردازند. برای مثال اپلیکیشن، محصولات بدون گلوتن یا اسنکهای مناسب کودکان را بنا به علاقة مشتری، پیدا میکند. این اپلیکیشن میتواند یک نوع قیمتگذاری فردی را هم ارائه دهد و درصورتیکه کالایی در فهرست خرید برای فروش قرار داده باشد، به خریدار هشدار میدهد که فراموش نکند. برای مثال دادهها نشان میدهند، بستنی زعفرانی در فروشگاههای شهری، فروش بهتری دارند و موجودی را بر اساس تقاضای مشتریان تغییر میدهند. فناوریهایی مانند بیومتریک و تشخیص چهره میتوانند مشتریان را در فروشگاهها رصد کنند. دادههای سلیقهای مشتریان با هوش مصنوعی در پایگاه اطلاعات و داده ثبت میشود. حالا با چنین دادههایی میتوان کالاهای موردعلاقه مشتریان را در قالب پکیجهای مختلف مارکتینگ به آنها پیشنهاد داد.
میتوان حضور اینترنت اشیا در فروشگاهها را توسط ادواتی همچون صندوقهای خودکار و کیوسکهای تعاملی حس کرد. این ادوات مشتریان را قادر میسازد خریدهای خود را بدون کمک صندوقدار پرداخت کنند. بهعنوانمثال: با معرفی مفهوم “grab and go” توسط آمازون، در سوپرمارکتهای زنجیرهای آمازون، هیچ صف یا صندوقی وجود ندارد. مردم کالاها را میگیرند و پرداخت به طور خودکار با کمک سنسورها، دوربینها و دستگاههای توزین هوشمند که با تلفنهای هوشمند مشتریان در تعامل هستند انجام میگیرد. بدین ترتیب حسگرها و دوربینهای فروشگاه، خرید مشتریان را ردیابی میکنند و پس از خروج، هزینه از حساب آنها کسر میشود؛ بنابراین با وجود تجربة خرید سریع و یکپارچة هوش مصنوعی، دیگر لازم نیست مشتریان در صفهای طولانی منتظر بمانند.