شهر هوشمند
شهر هوشمند یک منطقه شهری است که از انواع مختلف سنسورها و روشهای الکترونیکی برای جمعآوری اطلاعات استفاده میکند. این اطلاعات سپس برای مدیریت کارآمد داراییها، منابع و خدمات شهری استفاده میشود. این فرایند، شامل جمعآوری اطلاعات از شهروندان، دستگاهها و منابع شهری است که برای پایش و مدیریت ترافیک خودروها و سیستمهای حملونقل، نیروگاههای برق، تأسیسات شهری، شبکههای تأمین آب، مدیریت پسماند، کشف جُرم، سیستمهای اطلاعاتی، مدارس، کتابخانهها، بیمارستانها و دیگر خدمات اجتماعی، آنالیز و پردازش میشود. هدف از ایجاد شهر هوشمند، ادغام فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) و دستگاههای فیزیکی مختلف متصل به شبکه اینترنت اشیا (IoT) برای بهینهسازی فرایندهای شهری و خدماتدهی بهینه و ارتباط با شهروندان است. فناوری شهر هوشمند به مسئولان یک شهر اجازه میدهد بهصورت مستقیم با جامعه و زیرساختهای شهری تعامل برقرار کرده و به نیازهای شهر و شهروندان پاسخهای فوری دهند. شهرهای هوشمند کیفیت زندگی شهروندان را فراتر از صرفهجویی در پول و یا بازده سرمایهگذاری میبینند. چشماندازهای شهر هوشمند شامل كلینگری، كثرتگرایی و شهروند محوری، با محوریت بهبود خدمات و حل مسائل شهری است که در طولانیمدت مؤثرتر و مقرونبهصرفهتر خواهند بود. در پروژه شهر هوشمند زیرساختهایی همچون انرژی هوشمند، حملونقل، پارکینگ، کشاورزی، فروشگاههای زنجیرهای، بیمارستان و ساختمانها قابلیت هوشمندسازی و اتصال به سکوی اینترنت اشیا را دارند.
اجزای یک شهر هوشمند شامل زیرساخت هوشمند، مدیریت هوای شهر هوشمند، سیستمهای حملونقل عمومی، بهداشت، مدیریت ترافیک هوشمند، پارکینگ هوشمند، تأمین انرژی و مدیریت پسماند هوشمند میشود. یک شهر هوشمند باید پارامترهای تکنولوژیکی را برای یک راهحل کنترل ترافیک هوشمند مورداستفاده قرار دهد. بهعنوانمثال، در شهرهای هوشمند، سنسورهای مجتمع خاصی برنامهریزی شدهاند تا جریان ترافیک زمان واقعی را به یک پلتفرم مشخص ارسال کنند. یکی دیگر از ویژگیهای قابلتوجه یک شهر هوشمند، راهحلهای پارک هوشمند است. حسگرها در محوطه پارکینگ نصب میشوند و رکورد زمانی که راننده مکان پارکینگ خاص خود را ترک میکند، ذخیره میکند. همچنین این حسگرها رانندگان را از فضاهای خالی موجود پارکینگ آگاه میکنند و این اطلاعات به گوشیهای هوشمند راننده فرستاده میشود و در مسئله کنترل پسماند شهر هوشمند هدف این مورد پرداختن به مسائل زیستمحیطی مرتبط با مدیریت پسماند ناکارآمد و همچنین بهبود بهرهوری جمعآوری زباله و کاهش هزینههای عملیاتی مرتبط با مدیریت پسماند است. بهعنوانمثال، حسگرها روی سطل زباله نصبشده و زمانی که ضایعات به سطح خاصی میرسند، افرادی که مسئول مدیریت پسماند هستند، پیامی را از طریق گوشی هوشمند خود دریافت میکنند و یک راننده کامیون برای خالیکردن سطلی پر از زباله اقدام به حرکت میکند. اگر سطل زباله به سطح کاملی نرسیده باشد، نیازی به آمدن کامیون نیست. اینترنت اشیا با پتانسیل زیادی که دارد به افزایش تبدیل شهرها به «شهرهای هوشمند» در سراسر جهان کمک میکند.
“شهر هوشمند”

ساختمانهای هوشمند
کنترل و هماهنگسازی تجهیزات ساختمان از راه دور از لازمههای یک شهر هوشمند میباشد.ساختمانهای هوشمند باعث برقراری امنیت بیشتر میشوند.

روشنایی هوشمند
میزان روشنایی معابر و خیابانها با توجه به تعداد عابران و اتومبیل ها تغییر مییابد و باعث کاهش مصرف انرژی میشود.

صنایع هوشمند
هدف اصلی هوشمندسازی در صنایع، کاهش هزینههای عملیاتی، افزایش تولید، بهبود ایمنی و تسهیل در تصمیمگیری است.

آبیاری فضای سبز
آبیاری هوشمند فضای سبز صرفا با توجه به نیاز گیاهان و با توجه به سنجش رطوبت خاک صورت میگیرد.

ناوگان عمومی هوشمند
در هوشمندسازی ناوگان عمومی عملکرد رانندگان، میزان سوخت مصرفی،مکان دقیق خودرور و سرعت ناوگان پایش میشود.

پارکینگ هوشمند
سیستم هوشمند سازی پارکینگ شامل سنسورها، دوربینها و شمارشگرها است.و جای پارک اشغال شده و یا خالی را تشخیص میدهند.
راهحلهای مدیریت هوشمند پسماند از سنسورهایی استفاده میکند که در سطلهای زباله جایگذاری شدهاند و میزان انباشتگی زباله را اندازهگیری میکند تا زمان مناسب تخلیه آنها را به سیستم جمعآوری شهری اطلاع دهد. با گذشت زمان، میتوان از دادههایی که حسگرها جمعآوری کردهاند استفاده کرد و الگوهای انباشتگی را تنظیم کرد، مسیرها و برنامههای زمانی را بهینه کرد و هزینههای عملیاتی را کاهش داد. این سیستم میزان انباشتگی انواع سطلهای زباله در اندازههای مختلف را کنترل میکند. مسیرهای جمعآوری زباله باتوجهبه میزان انباشتگی سطلها، اندازه ماشین حمل زباله و فاصله تا محل دفن پسماند شهری بهینه میشود. این راهحل میتواند هزینه جمعآوری زباله را حداقل ۴۰ درصد و میزان انتشار کربن در شهرها را تا ۶۰ درصد کاهش دهد. در مرحلة بعد یک لیست از ظرفهای زباله که باید جمعآوری شوند به رانندهها ارسال میشود تا باتوجهبه آن برای مشخصکردن مسیر رفتوآمد خود برنامهریزی کنند.
هوش مصنوعی و اینترنت اشیا میتوانند هزینههای مربوط به ساختمانساز را تا ۲۰ درصد کاهش دهند. اگر اینترنت اشیا در ساختمانسازی و پروژههای عمران حضور فعال داشته باشد، دیگر هیچ وسیله ساختمانی گم نخواهد شد. چند بیل مکانیکی در این ساختمان وجود دارد؟ هرکدام کجا قرار دارند؟ برای پاسخ بهتمامی این پرسشها کافی است به نقشه نظاره شود. یک نقشه مجازی حفاری به طور دقیق این پرسشها را پاسخ میدهد و به کمک نقشه محل دقیق هر وسیلهای تعیین میشود. سنسورها در مرحله بتنریزی درون بتن تعبیه میشوند تا بعد از آن، مدیر ساخت بتواند علاوه بر کنترل فرایند عملآوری، در خصوص زمانبندی مراحل بعدی برنامهریزی کند. برآورد مقاومت فشاری بتن بهواسطه سنسورها امکان بهینهسازی برخی از عملیات ساختوساز مثل زمان برداشتن قالبها، آمادهسازی یک پل یا جاده برای تردد افراد و وسایل نقلیه، فراهم مینماید.
پارکینگهای هوشمند، نتایج مثبتی را از جمله در کاهش زمان یافتن جای پارک، کاهش مسافتِ پیمودهشده برای یافتن جای پارک متعاقباً کاهش آلودگی و ترافیک و افزایش درآمدِ ماهانه بهازای هر جای پارک دارد. بهکارگیری سکوی اینترنت اشیا در پارکینگ سبب کنترل ورود و خروج خودروها بهصورت خودکار، استفاده بهینه از ظرفیت پارکینگ، حذف انتظار خودروها هنگام ورود و خروج از گیت پارکینگ، محاسبه زمان و هزینه استفاده هر خودرو از پارکینگ بهصورت خودکار و این دسترسی را به کاربران میدهد که محل پارک خودشان را بهراحتی پیدا کنند. در سامانة مدیریت پارکینگ، از تجهیزاتی مانند گیتهای راهبند، حسگرهای اعلامِ حضور خودرو با امکان شناسایی جهت، حسگرهای تشخیص ارتفاع برای جلوگیری از ورود خودروهای با ارتفاع غیرمجاز، دوربینهای تصویربرداری (برای شناسایی پلاک خودرو و راننده) و. . . بهرهگیری میشود.
دوربینها و حسگرهای هوشمند با قابلیتی مانند تعیین حجم خودروهای ورودی به هر خیابان و یا تعیین مقصد خودروها، اطلاعاتی را جمعآوری کرده و به مرکز کنترل ترافیک ارسال میکنند؛ جایی که اطلاعات تجزیهوتحلیل میشوند. سپس تصمیماتی مانند تغییر زمانبندی چراغ راهنمایی و اولویت دادن به بعضی معابر را اعمال میگردد. دوربینهای مداربسته نصب شده بر روی چراغهای راهنمایی میزان ترافیک موجود در یک جاده خاص را گرفته و این دادهها را به گروه مدیریت منتقل میکنند. سپس گروه مدیریت ترافیک در مورد نحوه انحراف ترافیک و کاهش احتمال انسداد به طور مؤثر تصمیم خواهند گرفت. بهترین نکته در مورد اینترنت اشیا در اینجا این است که این برنامه قادر است مسیرهای جایگزین را با کمک تجزیهوتحلیل دادههای بزرگ بررسی کند. در حال حاضر، سیستمهای هوش مصنوعی ترافیک به شهرها قدرت بهبود نظارت بر ترافیک و تجزیهوتحلیل دادههای حملونقل را میدهند.
این سیستم با بهکارگیری چند سنسور میتواند فضای سبز شهری مثل پارکها و فضای سبز ادارات را مدیریت کند. از مزیتهای استفاده از آن، حذف هزینههای پرداختی بابت نیروهای انسانی است. سنسورهای دیگری هم در این سیستم وجود دارد که شامل سیستم دریافتکننده پیامک برای پیشبینی وضعیت هوا متصل به سیستم کنترلر، سیستم تشخیص روزهای تعطیل، سیستم تشخیص دادن فصلها و سنسور تشخیص میزان فشار آب ورودی به سیستم آبیاری است. با نصب سیستم آبیاری هوشمند و تقسیم کردن زمین به چند قسمت بر اساس نوع کشت برای آبیاری میتوان از این طریق با میزان کمی آبیاری کرد. همچنین بهوسیله سیستم هوشمند آبیاری، برقراری ارتباط بهصورت بیسیم با ایمنی و بدون هیچ تداخلی، هیچ محدودیتی در متراژ زمینی که با سیستم آبیاری هوشمند کشت میشود، وجود ندارد.